B'zar 2009 STDi

Naar de modelkeuze: Klik

Na vele jaren brengt Werner Hulstaert zijn eigen kite naar buiten: De B’zar 2009. Het ontwerp van deze kite werd tot in het kleinste detail bestudeerd en uitvoerig uitgetest.

Het resultaat is een juweeltje om U tegen te zeggen en is zowel op gebied van het trick- als precisievliegeren heel nauwkeurig te besturen. Kortom, deze kite is voor elke piloot een echte aanrader.

Gelukkig heeft Werner besloten deze kite ter beschikking te stellen voor alle zelfbouwers. Om de plannen op een correcte manier te kunnen presenteren en de kite dus te kunnen bouwen in de best mogelijke omstandigheden werd een beroep gedaan op de ervaring van Tom Degryse.

Na een jaar getest te zijn op wedstrijden en bijeenkomsten zijn enkele details aangepast, zodat het vlieggedrag iets beter aansluit bij de noden van de wedstrijdpiloten. Dit evenwel zonder de vlakke rotaties te verliezen (wat geen sinecure was). Daarom noemen we dit model vanaf heden de " 2009 STDi". De kleine i staat voor het Engelse woord voor 'verbeterd', zijnde " improved". De wijzigingen zijn verwerkt in de plannen en afmetingen. Het beste vlieggedrag wordt bekomen met de tri-axis betoming, een iets rustiger vlieggedrag met de turbo-betoming.

Bijzonderheden:

Zoals de naam al doet vermoeden zijn er enkele eigenaardigheden te bemerken ...

1. Bij de constructie van deze kite is rekening gehouden met de structuur van de Icarex en de Mylar om de spanning van het zeil zo strak mogelijk te houden.

2. Elke naad van de kite werd doordacht bepaald. Het vlieggedrag van de kite werd hierbij uitvoerig geanalyseerd en goedgekeurd. Op de mallen wordt de structuur van de Icarex en de mylar afgeprint, zodat je gemakkelijk de juiste positie van de mallen bij het uitsnijden kan terugvinden.

3.De wingtips werden voorzien van een stuk mylar dat aan de voorkant van de kite zichtbaar is. Hierdoor worden de tips van de kite verzwaard (betere rotaties) en verkrijg je een blinkend effect bij het vliegeren.
4. In de wingtips zijn battens tussen de trailing edges en de leading edges verwerkt, om de spanning van het zeil op het uiteinde te verzekeren. De battens (glasvezel 2mm), worden vóór het naaiwerk van de leading edges blind ingenaaid achter een stuk dacron van 25mm breed.

5. De leechline wordt vóór het naaien van de leading edges in de trailing edge geplaatst en aan de wingtip vastgelijmd. Daarna zorgt het naaiwerk van de leading edge ervoor dat de leechline niet meer los kan komen.

6. De neus van de B’zar is in tegenstelling tot heel wat andere kites stomp gemaakt, waardoor de vorm van het zeil mooi tot in de neus verloopt, en rechte hoeken strakker gevlogen worden.
7. De stand-offs van de B‘zar zijn gekruist en staan hoger dan de Lower spreaders. Waardoor je een bissectrice bekomt van drie hoeken.  Dit aardigheidje verandert de vorm van het zeil op een evenwichtige manier van een meer precisiegerichte naar een freestyle setting, zonder je standoffs zelf te moeten demonteren.

Specificaties:

Spanwijdte 2320 mm
Hoogte 980 mm
Gewicht 331 gram
Leading edges P 300
Upper spreader carbon 6mm
Lower spreaders Icone white
Spine 5PT
Stand-offs carbon 3mm
Battens glasvezel 2mm
Staart gewicht 15 tot 25 gram

Colorizer - Plannen - Structuur - Betoming:

Colorizer: Druk op de afbeelding om de colorizer te starten. De geruite vlakken zijn bestemd voor Mylar.

Plannen: De plannen zijn zowel in een PDF- formaat als in een DXF- formaat beschikbaar.

 

  PDF- formaat

 

DXF- formaat

Structuur: Dit zijn de afmetingen van de stokken en de tussenafstand van de verschillende onderdelen. (klik voor een grotere afbeelding)   Betoming: Hierbij vind je de afmetingen van de tri-axis betoming. Hierdoor is de kite een beetje scherper aan te sturen en gaat die sneller van de ene trick naar de andere. Niet zozeer geschikt voor beginnende piloten, eerder voor gevorderden.
 
Alternatieve betoming:Met deze betoming gaat de kite iets meer ruimte laten om tricks te doen lukken, is dus iets meer vergevensgezind. Het algemeen aanvoelen is dat de kite met deze betoming wat rustiger aanvoelt en je wat meer tijd geeft om bepaalde tricks in te zetten. Je maakt best de Upper Leg verstelbaar, bij mindere wind mag je die eventueel inkorten tot 53 en 52 cm. Het gewicht mag je meteen aanpassen hieraan: van 15 to 25 gram. (klik voor een grotere afbeelding)  
 

Hier zijn wat foto's van afgewerkte B'zars: Foto pagina

Heb je vragen of wens je wat te melden, we hebben een forum voor dit doel: Forum

Voor sommigen is het om diverse redenen niet mogelijk om zelf zo'n B'zar te maken. We begrijpen dat, daarom voorzien we nu een vorm van dienstverlening. Als u een zeiltje of afgewerkte kite wil: zend een mailtje naar nilsdelacourt@gmail.com
Dan kan u via Nils afspreken hoe, wat en wanneer.