B'zar 2011 Std

Naar de modelkeuze: Klik

In de B'zar lijn van Trick kites zijn we aangekomen bij zowat het ultieme model. De ervaringen met de 2009 en 2010 hebben ons aangetoond welke details nog dienden bijgewerkt, in welke facetten we het vlieggedrag gunstig konden beïnvloeden.

De opvallendste verschillen tegenover de 2010 Std:

1. Er zit extra volume in de neus en tegen de leading edge aan, door coupe toe te voegen in de naad vertrekkende vanuit de neus. Dit geeft betere lift bij fade en backspins, betere precisie, diepere lazy susans en multilazies, betere yoyo's.

2. Ook extra volume in het gebied tussen spine en standoffs door coupe toe te voegen in de naad vertrekkende boven het T-stuk. Dit geeft een beter UL gedrag dus vooral lift, goede respons bij weinig wind, beter zweefgedrag bij flatspins enz...

3. De staander is lichtjes ingekort, dit voor een gemakkelijker yoyo en als compensatie voor meer volume in de staart.

4. Aanpassing van de Trailing edge, die is meer uitgehold met minder oppervlak tussen de staart en de eerste standoff als gevolg. Dit voor makkelijker yoyo en algemeen pitch gedrag.

5. Nog een aanpassing aan de Trailing edge, wat zeil toegevoegd vanaf tweede standoff naar wingtip. Dit voor betere slides, niet zo snel wegzakken naar één zijde en betere comete door iets meer weerstand aan de tippen.

6. Zwaardere onderste spreiders om het zwaartepunt te verlagen, ter compensatie van het verhogen van het kruisstuk. Het ene compenseert het andere in gunstige zin.

7. Stijvere onderste spreiders voor betere respons en iets minder wash-out (referentiepunt: de afstand van een wingtip tot de grond als de kite op zijn buik ligt). Minder wash-out geeft verbeterde backspins. Hierdoor kon de buitenste standoff iets verder naar buiten zonder de mogelijkheid tot backspinnen te verliezen.

8. Speciaal verlopende middennaad, rekening houdend met de vervorming van de opgespannen spine. Door deze aanpassing blijven de volumes exact zoals ze bedoeld zijn, zowel qua volume als qua positie. Bij een rechte middennaad zou er automatisch ter hoogte van de bovenste spreider een deuk ontstaan in het opgespannen zeil, wat extra volume zou betekenen, dus is er zeil weggenomen. Dat is ook het geval ter hoogte van de staart. Dit wordt volledig gecompenseerd door deze verlopende middennaad. Belangrijk is om hier de juiste stok te gebruiken nl. een P2X

9. De neus van de kite wordt op 1 cm van de bovenzijde dichtgestikt. Op die manier kunnen beide Leading Edges iets naar binnen komen.

10. De standoffs staan op de onderste spreider tegen elkaar. Op die manier is de druk op het zeil beter gespreid.

Heel wat ervaring en testen zijn in deze kite samen gekomen. Het wordt dan ook moeilijker om alle details correct onder woorden te brengen in de mate waarin ze belangrijk zijn voor het vlieggedrag. Uiteindelijk is het toch dat wat de piloten het meest zal aanspreken: het vlieggedrag van deze kite.
We wensen er wel nog de nadruk op te leggen dat deze kite niet zo eenvoudig te maken is. Door et werken met extra volume en verlopende naden dient het zeil zéér precies te worden samengesteld. Enige ervaring in het bouwen van kites is dan ook aangewezen voor dit model.
In het GWTW forum is een Amerikaanse piloot een draadje gestart met stap voor stap beschrijvingen hoe hij zijn 2011 Std maakt, je kan het hier volgen: Klik

Specificaties:

Windbereik van 5 tot 20 km/uur (1-4 Bft)
Spanwijdte 2400 mm
Hoogte 945 mm
Gewicht 295 gram
Leading edges P200
Upper spreader carbon 6mm
Lower spreaders Black Diamond Strong (Gold Label)
Spine 2PX
Stand-offs carbon 3mm
Staart gewicht 20 gram

Colorizer - Plannen - Structuur - Betoming:

Colorizer: Druk op de afbeelding om de colorizer te starten. De Mylar zit aan de achterzijde.

Helaas werken de colorizers niet meer, maar deze panel layout geeft je al een idee hoe je kleuren kan verdelen.

Plannen: De plannen zijn in PDF- formaat beschikbaar.

 

 

1. Het paneel met het woord "Mylar" op moet twee keer gemaakt worden: een keer in Icarex voor de voorkant en een keertje in Mylar voor de achterkant. Dit ter versteviging van het zeil ter hoogte van de standoffs.

2. De stippelijnen zijn louter ter informatie, er hoort geen rekening mee gehouden te worden bij het samenstellen van het zeil.

3. De patronen zijn zoals ze moeten uitgesneden worden, 'print and cut'

4. Leg de linker zeilhelft op de rechter (voorkanten tegen elkaar). De middennaad recht stikken op 8mm, dan omvouwen en platstikken.

PDF- A0 Layout

PDF - A0 Patterns

PDF - A4 Compleet

Structuur: Dit zijn de afmetingen van de stokken en de tussenafstand van de verschillende onderdelen. Voor de spine, leading edge en stand-offs zijn de einddoppen inbegrepen in de opgegeven afmetingen.(klik voor een grotere afbeelding)

  Betoming: Hierbij vind je de afmetingen van de betoming. In het midden wordt de betoming BOVEN de center T vastgemaakt. Ook wat detail foto's ter verduidelijking:
 

Hier zijn wat foto's van afgewerkte B'zars: Foto pagina

Heb je vragen of wens je wat te melden, je kan ons een email zenden: